Grup col·laborador

Per tal d'orientar, assessorar i col·laborar amb al Centre Joan Rivière en psicologia i gènere, s'ha constituït el Grup col·laborador, format per personal de la Facultat de Psicologia i professionals en actiu especialitzades en perspectiva de gènere. Aquest grup té com a objectius bàsics: assessorar i orientar sobre les necessitats que pot cobrir el centre i sobre les formes d’acomplir els seus objectius per tal d’enriquir i millorar el seu funcionament, donar suport i col·laborar amb les iniciatives del centre i les diferents propostes que es desenvolupin i col·laborar amb la difusió de les seves activitats.

Mònica Balltondre

Rocio Pina

És doctora en Psicologia Social per la Universitat Autònoma de Barcelona. Exerceix de professora i investigadora de la Facultat de Psicologia d'aquesta mateixa universitat. Imparteix docència al grau en Psicologia i al "Màster Història de la ciència: ciència, història i societat" (CEHIC. UAB-UB). Fa recerca en història sobre les relacions entre ciència, coneixement, espiritualitat i religió. Ha treballat sobre figures femenines dels segles XV i XVI (Oliva Sabuco, Teresa de Cartagena, Teresa de Avila). Sobre aquestes figures, ha publicat articles com: Balltondre, Mònica (2009). "Cuerpos místicos, almas ascéticas. Regulaciones del espíritu en la experiencia de Teresa de Ávila (1515-1582)", Athenea Digital, Núm. 16, tardor; Balltondre, Mònica (2006). "La nueva filosofía de la naturaleza del hombre de Oliva Sabuco", Athenea Digital, núm 10. És llicenciada en Psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i, titulada al "Màster de Psicologia Jurídica i Peritatge Psicològic Forense" i al "Màster de Psicologia de la Cognició i la Comunicació". Exerceix de professora i investigadora al Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'Educació de la Facultat de Psicologia d’aquesta mateixa universitat. Imparteix docència en el grau de psicologia i en el programa de La Caixa “Violència, Tolerància 0” a educadors/es per formar-los en prevenció de la violència de gènere. Fa recerca associada a les actituds, creences i cognicions en violències de gènere, així com al record de successos associats a aquest tipus de violències.
Leonor Cantera

Aurora Leal

És doctora per la Universitat de Puerto Rico i doctora en Psicologia social, amb premi extraordinari, per la Universitat Autònoma de Barcelona, on exerceix de professora titular al Departament de Psicologia Social. Imparteix docència en el "Màster interuniversitari en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania", en assignatures relacionades amb les violències de gènere. Ha impartit classes com a professora convidada internacional en diverses universitats. Va ser Co-creadora i Coordinadora del primer màster en tot l'Estat Espanyol sobre Violència de Gènere. És coordinadora del "Grup de Recerca VIPAT: Grup d’Investigació de la violència en la parella i el treball" del Departament de Psicologia Social, reconegut per la UAB. Investiga sobre temàtiques de gènere, violència en relacions afectives de parella, en el treball i en la comunitat. És autora o coautora en diverses publicacions sobre aquestes temàtiques, les més recents: Cantera, Leonor i de Alencar Rodrigues, Roberta "Intervención en violencia de género en la pareja: el papel de los recursos institucionales", Athenea Digital, 13 (3) i, de Alencar Rodrigues, Roberta; Cantera, Leonor; Strey, Marlene Neves (2013) "Violencia de género en la pareja contra mujeres inmigrantes: un estado del arte", La ventana. Revista de Estudios de Género, 4 (37), 41-69.

És doctora en Psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, on ha exercit de professora al Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'Educació de la Facultat de Psicologia fins la seva jubilació. També imparteix docència al "Màster interuniversitari en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania", en assignatures relacionades amb les violències de gènere. És membre de l’Institut Interuniversitari d’Estudis de Dones i Gènere, que aplega grups de recerca de les set universitats catalanes. Investiga sobre temàtiques de gènere i relacions afectives a través de diferents sistemes de simbolització, en especial el dibuix i la imatge. També fa recerca sobre les relacions d’amor a l’adolescència i joventut i sobre l’atenció a d’altres persones. Ha publicat sobre aquests temes a partir de formes d’expressions no sempre verbals, com és el cas del dibuix i la imatge. Dues de les seves publicacions en aquest camp són: Leal, Aurora (2012). Dibujos y textos sobre el amor. Representaciones adolescentes. Madrid: Editorial ACADE i Leal, Aurora (2003) “Mirar y pensar desde la cultura de género”, Anuario de Psicologia, vol. 34, no 2, 279-290.

Enrico Mora

Montse Garcia Mas

És doctor en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, on exerceix de professor Agregat en el Departament de Sociologia. Imparteix docència en el "Màster interuniversitari en Estudis de Dones, Gènere i Ciutadania" i en el "Magíster en Género y Desarrollo", de la Universidad Complutense de Madrid. Ha estat membre del Comitè Acadèmic i professor del "Màster Género y Desarrollo" de la Universitat de Barcelona i professor del "Màster en Investigació Social Aplicada" de la UAB. Ha format a professorat de diferents universitats catalanes amb el curs "Introducció de la perspectiva de gènere en la docència universitària". És coordinador del "Grup de Recerca Estudis sobre Sentiments, Emocions i Societat" del Departament de Sociologia de la UAB i membre del "Grup de Recerca interdisciplinària Des-Subjectant. GESPG", del departament de Psicologia Social de la UAB i de l’Institut Interuniversitari d’Estudis de Dones i Gènere. Investiga l’anàlisi de les desigualtats socials segons les relacions de sexe, gènere i de classe en l’àmbit del treball (mercantil i domèstic) i de la salut, així com el seu impacte en la formació de les subjectivitats, les emocions i els cossos, i en les relacions socials de cura i provisió. Entre 2005 i 2008 ha estat secretari de l’Observatori per a la Igualtat de la UAB.

És llicenciada en Psicologia per la Universitat de Barcelona i titulada en el "Màster en Teràpia Cognitiva/Social" per la mateixa universitat i en el "Màster en Educació i TIC (elearning)" per la Universitat Oberta de Catalunya. Durant 10 anys, ha coordinat la formació (presencial i online) en violència de gènere, dirigida a professionals de la salut, realitzada a l'Institut d'Estudis de la Salut (Generalitat de Catalunya). També ha exercit de professora col·laboradora de diferents postgraus dirigits a professionals de la salut. D'altra banda, ha coordinat grups de suport psicosocial per a prevenció de relacions abusives, així com tallers d'intel·ligència emocional i d'eines personals dirigits a dones. És coautora del Quadern d'autoformació, Mòdul online de Violència de gènere del "Màster en Infermeria a l'Atenció Primària" (IL3-UB), sòcia del "Programa Dona, Salut i Qualitat de vida" del CAPS i membre del Grup de Treball: Investigació sobre la incorporació del gènere a la psicologia de la Secció de Psicologia de les dones del COPC. Actualment, és psicoterapeuta (presencial i online) en exercici privat i assessora en qüestions de salut i gènere i violències de gènere.

Marina Partera

 
És llicenciada en Psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona i diplomada en Educació Social a l’Escola Flor de Maig. Té el títol del Màster en Psicopatologia Clínica i del Màster en Psicoteràpia Psicoanalítica de la Universitat Ramon Llull i s'ha format de forma continuada en estudis de gènere. Ha treballat en psicologia comunitària i politiques socials com a cap del Programa de Joventut i assessora al Programa de Dona de l’Ajuntament de Sabadell, com a tècnica de projectes de participació i fent assessorament psicosocial en projectes socials. També ha fet de formadora en cursos de gènere i salut. Actualment, realitza la seva tasca professional com a psicoterapeuta en diferents contextos relacionats amb  la salut, el gènere i les violències: en el Servei Especialitzat en Trastorn de la Conducta Alimentària; en el Servei de Protecció i Tutela a les Víctimes de la Fiscalia Provincial de Barcelona en el Programa d’atenció psicològica a pares i mares que han patit violència per part dels seus fills/filles; i en el Centre d’intervenció especialitzada per a dones que pateixen violència de gènere i per als seus fills i filles. És sòcia del Centre d’Anàlisis de Programes Sanitaris (CAPS), Programa Dona, salut i qualitat de vida; Vocal de la Junta de la Secció de Psicologia de les Dones del COPC i membre del Grup de Treball: Investigació sobre la incorporació del gènere a la psicologia.  
Campus d'excel·lència internacional U A B