- Anàlisi dels avantatges, beneficis i limitacions de la incorporació d’algunes eines informàtiques per a l’ensenyament de les diverses disciplines científiques des de l’Educació primària fins a la Universitat.
- Anàlisi de les necessitats de formació del professorat per un ús de les noves tecnologies integrat en una perspectiva socioconstructivista de l’ensenyament de les Ciències.
- Anàlisi de les condicions d’implantació d’estratègies d’ensenyament i aprenentatge constructivistes.
- Anàlisi de les condicions per un ensenyament de les Ciències que tingui com objectiu el contribuir al desenvolupament de la denominada competència científica.
El grup de recerca Tecnologia Informàtica i Recerca sobre l’Educació Científica (TIREC) es situa en el camp de la didàctica de les ciències i pretén identificar les millors estratègies didàctiques per a que l’alumnat de secundària aprengui física, química, biologia i tecnologia. Generalment s’analitzen estratègies en les que l’ensenyament-aprenentatge es realitza mitjançant recursos digitals específics per a l’ensenyament de les Ciències. El nostre repte per a millorar l’aprenentatge científic i la motivació dels alumnes envers les disciplines científiques és que la introducció d’innovacions en l’ensenyament de les Ciències no resulti del simple d’assaig-error a aules, ni sigui fruit de “modes” tecnològiques o de visions triomfalistes o naif, sinó que estigui fonamentada en resultats de la recerca. De l'anàlisi del disseny de seqüencies didàctiques que integren diverses TIC, particularment simulacions i organitzadors conceptuals, se'n ocupen diversos membres del TIREC. Alguns membres del grup es dediquen especialment a la transferència dels resultats de recerca, organitzant activitats dirigides directament a l’alumnat de ciències i tecnologies a través del Projecte REVIR (http://crecim.uab.cat/revir/), i del Projecte Prat de la Riba (http://www.pratdelariba.cat/) o a alumnat hospitalitzat en el Projecte ComSom.
- Consultoria i assessorament didàctic per elaboració de projectes curriculars de ciències i matemàtiques.
- Assessorament didàctic per la presentació de les activitats d’una indústria a joves escolars.
- Assessorament en planificació i metodologia de recerca pel disseny i/o participació en projectes de recerca nacionals e internacionals.
- Assessorament i avaluació de material amb voluntat de divulgació científica, exposicions i mostres.
- Assessorament en el disseny i seguiment d’iniciatives pensades per l’educació científico-tècnica.
- Avaluació externa d’actuacions.
- Elaboració de recerques puntuals en el marc de les línies de recerca senyalades.
- Preparació d’aplicatius digitals per l’ensenyament de continguts científico-tècnics en qualsevol dels àmbits.
- Elaboració de materials didàctics específics.
- Elaboració de materials per Desenvolupament Professional dels docents, especialment integrant TAC.