En aquest apartat podreu trobar alguns recursos informàtics que us poden ser d’utilitat en la vostra feina com a docents i/o investigadors. No es tracta de recursos lligats a la psicologia, sinó justament d’eines generals que ens poden ser útils sigui quina sigui la vostra especialitat. En aquesta primera versió hem intentat que tot el material mostrat sigui gratuït o de molt baix cost, en la majoria de casos de codi obert, lliure de drets en el cas de les imatges, i multi-plataforma (és a dir que hi hagi versió Linux, MacOS i Windows).

Es tracta d’una petita selecció que voldríem fer créixer amb les vostres aportacions, per això, si coneixes algun programari o web o qualsevol eina que creguis que pot ser d’utilitat a la resta companys de la facultat, t’agrairem que ens ho facis saber a través del formulari de contacte.

A més, sabem que en alguns casos les eines que us proposem us poden semblar interessants, però sempre fa mandra haver d’aprendre un nou programari. Per això, si considereu que alguna de les propostes és interessant, però no us “atreviu” a començar sols, podeu proposar-nos que muntem un curs de formació sobre el mateix. Si hi ha prou gent interessada muntarem un taller com els que fem regularment per al moodle. Si voleu fer una proposta d’aquest estil ho podeu fer aquí.

RECULL DE RECURSOS


ORGANITZACIÓ DE FEINA 


+ Diagrames de Gantt: Permeten organitzar els aspectes temporals, de personal, de seqüencia de tasques, etc; de projectes de tota mena.

  • Gantt Project (disponible a Windows, OSX i Linux)
  • Gantter (aplicació per a Chrome i Google Drive)
  • Evernote (disponible a Windows, Mac i com aplicació per l’AppStore, Google Play i Windows Store)
  • Todoist (disponible com a web, com aplicació per a Google Play i Appstore, per a Windows, Mac OS, Chrome, Firefox, Outlook, Thunderbird, Gmail i Postbox)
  • Trello (disponible en web, com a aplicació per a Google Play i AppStore, per a Kindle, Windows 8 i als navegadors següents: Chrome, Firefox, Safari 6+ i Internet Explorer 10+)

+ Programació reunions: Sovint cal fer reunions amb molts implicats i és difícil trobar el moment que va millor. Una forma fàcil de poder triar aquest moment.

Doodle (disponible via web, també es connecta amb Google i i-Cloud, disponible a la Google Play i l’AppStore)


CONVERSIÓ DE FORMATS D’ARXIUS


Tinc un video en mp4 i el vull convertir en wmv, com ho faig? Hi ha moltes eines per a convertir formats de video, audio, etc. Aquí us presentem alguns webs que fan aquesta feina sense haver de tenir cap programa instal·lat a l’ordinador.


IMATGES


+ Reculls d’imatges: trobar la imatge exacte que necessitem (fotos o dibuixos) per a un projecte i que sigui lliure de drets o amb llicència Creative Commons no sempre és fàcil. Aquests webs us poden ajudar.

  • Clker (sobretot dibuixos i en format modificable) (disponible via web).
  • Wikimedia (l’equivalent multimèdia de la Viquipèdia) (disponible via web).
  • Stock.xchng (fotografies, algunes de pagament) (disponible via web).
  • EasyVectors  (disponible via web).

+ Edició imatges: 


GESTIÓ BIBLIOGRÀFICA


Per a la gestió bibliogràfica us recomanem les següents eines:

  •  Zotero (eina molt potent i fàcil d’utilitzar, funciona amb MSOffice, OpenOffice i LibreOffice, plugin per a Firefox. Des de l’ESID us oferim un manual d’ús) (Software disponible per Linux, MacOs i Windows .
  • Mendeley (amb característiques similars al Zotero) (Software disponible per a Windows, Mac, Linux i iOs).

 

MARCATGE PDFS I WEB


En aquesta secció uns presentem una serie d’eines útils pel marcatge en PDFs i web:


ESQUEMES I PRESENTACIONS


Probablement estàs molt acostumat al PowerPoint o a l’Impress, però aquests programes tenen algunes limitacions (sobretot l’espai disponible en una sola diapositiva). Aquí teniu algunes eines que no pretenen ser substituts sinó complements.

+ Diagrames de flux

  • yEd (fàcil, ràpid, pot utilitzar-se via web, pot generar arxius finals molt útils per a presentacions) (software disponible per a Windows, Linux i Mac) .

+ Mapes conceptuals

  • Freemind (simple i cada vegada més estàndard) (extensió de Java disponible per a qualsevol sistema operatiu que suporti Java).
  • CmapTools (disponible per a Windows, Mac Os i Linux).
  • Mindmup (disponible via web però és necessari un compte de Google i accedir a Google Drive)

+ Presentacions

  • Prezi (molt prometedor, però ara mateix cal utilizar-lo amb cura si no es vol marejar a l’audiència. Des de l’ESID em elaborat una guia d’ús) (disponible via web a navegadors com Internet Explorer, Google Chrome, Firefox o Safari).
  • Knovio (ideal per fer presentacions si estàs fora, permet integrar un PowerPoint amb un vídeo teu) (disponible per a qualsevol sistema operatiu amb Flash o com aplicació a l’Apple Store i l’IOS7).
  • Movenote (permet fer videopresentacions) (disponible com aplicació a Google Play i a l’Apple Store).

 + Infografies: 

  • Canva (disponible via web i com aplicació a l’Apple Store).
  • Easel.ly  (disponible via web)


DETECCIÓ CÒPIES EN DOCUMENTS


Recull d’algunes eïnes web que permeten detectar similituds entre un document o text del nostre ordinador i els documents presents a internet.


VARIS


+ Aplicacions portables: Treballem en molts ordinadors i, de vegades, fem servir un programa que no està en tots ells i que a més no podem instal·lar. Existeixen versions portables d’alguns programes que ens permeten portar i utilitzar el programari en un USB sense haver d’instal·lar res. L’inconvenient és que el llistat de programes és relativament restingit.

  • Portable App (possiblement el web més complet) (software disponible per a Windows, Linux, MacOs i Ubuntu).

eXe (Generació planes web orientades a docència): No és un simple generador de planes web, sinó que la seva orientació docent facilita poder generar pràctiques, material, etc que acaba donant com a resultat arxius html (software disponible per a Linux, Windows, Ubuntu i MacOs).

WeTransfer (Transferència d’arxius pesats): Aquesta web permet enviar arxius via email de fins a 2GB de tamany (disponible via web però també com aplicació a l’AppleStore i la Google Play). 

+Amara (Afegeix subtitols als videos): Permet transcriure, subtitular, traduir vídeos (disponible via web).  

+NeoScientia (blog d’informació acadèmica): Ofereix tota mena d’informació i recursos per a realitzar articles, infografies o presentacions en format acadèmic (disponible via web).